ČITAJ

Kako krenuti sa šivenjem?

Postoji ta privlačnost između čoveka i njegovih hobija, verovatno urođena. Kao mala sam išla u umetničku školu gde sam imala najbolju nastavnicu – primenjenu umetnicu koja mi je davala da radim šta hoću, u skladu sa mojim raspoloženjima. Slikala sam, crtala, vajala, radila linorez, dizajnirala, seckala i lepila. To je bio početak moje kreativne karijere.

Do skoro nisam smela da kažem da sam ja kreativna osoba, jer sam uvek očekivala više od sebe, ali bilo je vreme da kažem – dovoljno je Katarina, aman, počni nešto da autuješ od toga što radiš.

Nisam upisala neku umetničku školu, već FDU, ali negovala sam sve kreativne stvari koje sam radila. I tako je došlo do ostvarenja jedne od oduvek željenih stvari – upis na kurs šivenja. Istražila sam nekoliko škola, ali mi je samo jedna odgovarala. Liupka.

Prvo, časovi su uvek bili posle 18h, što mi se uklapa u raspored.

Drugo, nalazi se u centru grada, u Makedonskoj.

Treće, proverila sam ambijent pre upisa i energija prostora me je oduševila.

I četvrto, daju popust ako se upišeš sa drugaricom, što nije bilo teško jer moja najbolja drugarica takođe želela da krene u ovu avanturu. I za kurs koji traje 6-7 nedelja zaista je odnos cene i kvaliteta kako treba.

Radi se o Liupka kursu šivenja, koji ima tri modula – osnovni, srednji i napredni. Trenutno završavam srednji, a od septembra je plan da nastavim sa naprednim dok se malo ne ispraksujem sa ovim naučenim veštinama. Grupa broji do 6 polaznica, a nama se posrećilo da pohađamo časove sa dve učiteljice i jednom trudnicom. Nije nam teško, mnogo smo naučile i divno se družimo.

Šta se nauči na prvom modulu?

Upoznavanje sa mašinom, krojenje i šivenje nesesera, suknje, pantalona i majice.

Šta se nauči na drugom modulu?

Krojenje haljine i košulje.

Profesorka koja nam drži šivenje je najbolja. Mi smo jedna glasna grupa, koja se nekada i zapriča, pa Marija mora da objasni i više puta, ali njena najbolja osobina je što ima čelične živce i strpljenje i zaista voli to da radi. I devojke koje su zaposlene tamo su neverovatno ljubazne, pa nam zaista ništa ne fali dok radimo.

 

Radim na fenomenalnim Elna mašinama, koja je i u planu za kupovinu posle srednjeg kursa.

Ovo su neke od mojih kreacija tokom kursa:

  

Najviše volim da šijem haljine, tako da je to početak moje dizajnerske karijere. Ali o tome više sledeći put. 🙂

Nadam se da će vas ovaj post inspirisati da krenete aktivnije da se bavite vašim hobijem, čak i da nije šivenje.

I još malo inspiracije u vidu prostora za šivenje:

 

1 Comment

  1. Jelena

    June 1, 2018 at 10:45 am

    Mnogo srece u daljem radu!

Leave a Reply