ČITAJ

Ne pazim šta želim, pa se možda i ne ostvari

Od kada sam bila mala, od kada sam naučila da pišem, imam liste. Liste želja, liste ljudi za poziv na rođendan, liste ciljeva, to do liste po danima, mesecima, godinama. Naučila sam se na liste i nisam mogla da funkionišem bez njih. I pred 2018. sam napravila nekoliko lista koje sam planirala da realizujem do početka 2019.

Tu su bile lista ciljeva, lista želja po kategorijama ovog puta, i lista novca. Ova lista želja kada sam je pravila pre skoro godinu dana imala je 5 kategorija: opšta lista, gde su kursevi, sitnice, garderoba; lista za auto, gde zapravo piše lepo šta sve treba kada da uradim da se auto ne bi pokvario; lista šminke, gde sam skromno napisala jedan MAC karmin o kome dugo maštam; lista šivenja, gde piše šta tačno želim iz mojih omiljenih metraža i pozamanterija; i lista putovanja. 

Ciljevi su bili konkretni, ali mislim da ih je za 2018. bilo i previše. 6 od 15 ispunjeno ove godine, mnogi su bili i nebulozno napisani. Valjda, kako sazrevamo i kako vreme ide, menjaju nam se prioriteti i ideje.

Od svih tih lista, najviše sam se bavila listom primanja, troškova i dugovanja. Ove godine donela sam nekoliko nepromišljenih finansijskih odluka koje u nematerijalnom svetu znače dosta anksioznosti i stresa. I to traje cele ove godine. Pojelo me je, i svaki put kada sam otvarala rokovnik, uvek sam prelazila samo na tu listu, dok na listu želja nisam ni ulazila. Ostala je negde, u dubokoj svesti, zatrpana nekim računima, pogrešnim izborima i lošim proračunima.

Moje želje su se izgubile.

I vozim se pre dva dana autom, slušam radio, i kaže voditelj: Koje su vaše novogodišnje želje, odluke…? Samo sam se setila te liste koju nisam pogledala nekoliko meseci. Shvatila sam šta sam uradila. Zabranila sam sebi da imam želje zbog svojih loših finansijskih pokreta ove godine. Kažnjavala sam se time da za mene nema kupovine, da ne zaslužujem da odem na kafu u kafić ili nagradim sebe nekom sitnicom. U kralju ruku, nisam sebi dozvolila da ispunjavam tu listu želja.

Da li je tako u odraslom svetu? Napraviš sralje, i zabraniš sebi još više stvari od toga što si pogrešio?

Ili zaboravljamo da se nagradimo i pohvalimo s vremena na vreme? Kažnjavanje za tako lakše svaki put! I zato:

Moja jedina novogodišnja želja jeste da ponovo imam želje.

Ali da ih ovaj put ispunjavam, jer to je okej. 

2 Comments

  1. LepiGosha

    November 25, 2018 at 1:40 pm

    Uzmi ti taj rokovnik…pocepaj strane…baci ih po podu i dooooobro izmešaj izvlači jednu po jednu i tako ih i rešavaj…padovi su tu da bismo više cenili vidine i zato Kato samo napred…ti imaš energiju i kreativnost koje se ne mogu niti platiti niti naplatiti ali ti garantujem da si u debelom plusu dok god imaš to u sebi i ne plašiš se da plod toga izneseš na sunce…

Leave a Reply