ČITAJ

Niko nikada nije smršao iz mržnje

“Kako možeš da budeš na dijeti ako vodiš body positive zajednicu?”

“Body activism nije i ne može biti promovisanje kulture dijeta!”

“Nije moguće voleti svoje telo ako si na dijeti, Katarina!”

Svaki put kada prođem pored ogledala pomislim “Wow, kako super izgledaš!” I to je od skoro, možda godinu dana ima tome. Od kada sam se preselila iz centra u Zemunski Bruklin, kako zovem moju Altinu. Kupila sam veliko ogledalo u Ikei koje stoji u hodniku. Vidim se cela konačno. Možda jeste Ruška Jakić fazon, ali radi. 🙂

Kako se to zapravo desilo?

U decembru 2017-te završila sam osnovne studije na FDU, uzela diplomu i nisam znala šta ću da radim u životu. Imala sam tu sreću da se oprobam u svemu, od produkcije predstava, rada u pozorištu, marketinga u kreativnim i kulturnim institucijama do produkcije političkih kampanja. I šta sada…

Nisam sigurna ko sam, gde sam, šta je moja svrha a posebno sam nezadovoljna osećajem koji imam u telu. Osećaj nepripadnosti sebi i drugima. Kompletno sam nezadovoljna svim “uspesima” i sobom. Moram da menjam sve, znam i osećam to.

Krenulo je kao miks dve aktivnosti – odlaska na psihoterapiju i kursa šivenja. Da se te dve aktivnosti nisu ujedinile, ne bi nastala Kataliza. Sebično, iz moje lične potrebe da rešim sebi osećanja u životu. Kako je to povezano sa ovim tekstom?

Tako što je ideja da pomognem drugima, pomogla meni. Cele 2018-te radila sam na tome da se osećam dobro u svom telu. Da odbacim sve komplekse koje sam imala: da nisam dovoljno kreativna, sposobna, pametna, lepa, da su mi ruke ogromne, da ne volim svoju kožu. Baby steps, jedan po jedan. Moja ideja mi je pomogla da prihvatim svaku nesavršenost. U vrline i mane ne verujem – to je već deo ličnosti. Ali nesavršenosti, na tom prihvatanju se radi.

To je srž, koncept i filozofija Katalize: Prihvati sebe da bi mogao da radiš na sebi.

Mnogo devojaka koje su se priključile posredno i neposredno Katalizi žele da smršaju. I zato moraju da nauče da se vole. Iz mržnje niko nikada nije smršao i promenio se. Iz tog polja ne može da se krene.

Nije to bio jedan trenutak – e od danas volim sebe. Svaka misao, svaki postupak, svaki odvojen trenutak da saslušam, pročitam, mislim, prošetam, uticao je na moje mišljenje o meni. Mislim da sam najponosnija na sebe jer sam čula i slušala sebe i druge. Tako je bilo i sa hranom. Leta 2018-te mom telu je postalo nepodnošljivo da jede. Zamrzela sam hranu, plašila sam se da uzmem bilo šta da jedem, ali ni to nije bio izlaz iz začaranog kruga. Tek na jesen izbacila sam meso, ubacila sam voće i povrće, prestala da idem u Mek nekoliko puta mesečno “Samo na jedan čiz”. Pojedem i sada meso u salati ili u nekom kuvanom jelu, ali jednom u nedelju ili dve. Biću slobodna da kažem da imam problem sa ishranom, i da to trenutno rešavam dijetom jer mi je tako najlakše da unosim minimalno namirnica u organizam iz straha da mi ne bude muka. Lakše je tako. Možda je trenutno tako, ali lakše mi je.

Ne boli me ništa, nisam naduta, eskiviram da jedem. Svesno.

I to nema veze sa ljubavlju prema telu. Prošlog maja imala sam 15 kilograma više nego sada i ponosno sam nosila Lisca kupaći na ulicama Ljubljane. Ponosno sam pokidala Superste konkurs i osvojila sredstva za projekat. Bez sramote. I to je momenat kada zračite, pa nisam ja samo moji kilogrami, već mnogo više od toga. Srećna sam u svom telu i ne bih ga menjala ni za šta na svetu, jer me je ono dovelo do ovih 25. godina.

Ljubav prema sebi dovodi do promene koju želiš.

A da li želim da ostanem na afteru do 10 ujutru? Želim.

Da li želim da istrčim maraton? Apsolutno.

I špagu? Mmmm, da.

Sada ne menjam osećaj – to sam već napravila. Sada menjam telo. 🙂

2 Comments

 1. Hristina

  February 12, 2019 at 9:57 pm

  Woooow! Ceo tekst me je oduševio, stil pisanja i nivo iskrenosti – nesvakidašnji i vrlo interesantan.
  Ipak, poslednja rečenica mi odzvanja u glavi!
  Bravo za ovo!
  Kidaj jer osećamo tvoju energiju i ljubav prema svemu ❤

 2. Janja

  February 12, 2019 at 11:05 pm

  Jako lep i iskren tekst Kato. Samo napred, sve što želiš to će i biti 💋

Leave a Reply