ČITAJ

Tattoo Lover

Moja filozofija, kada sam krenula sa tetoviranjem, bila je “Svi ćemo svakako jednog dana umreti. Živi život. To je umetnost. Nema kajanja, jer si u tom trenutku mislila da je to najbolje za tebe. Kao i za svaku stvar koja ti se desila u životu, proživela si tu emociju i taj trenutak”.

Nisam čitala puno blogova o tetovažama, a tako bih volela. Tetoviranje je za mene umetnost. Kada sam 2014. shvatila da je moj odnos sa pirsinzima ozbiljno narušen od strane mog tela, jer telo nije želelo da ih prihvati, odlučila sam da pokušam ponovo, ali sa tetovažama (prosto, svaka mindjuša je otpala, tako da na to mogu da zaboravim). I sada imam 11 tetovaža.

Prva tetovaža nastala je odredjenog dana, 10. jula 2014. godine. Sve pozicije planeta i svi astrološki aspekti bili su na mestu za taj umetnički čin, a ja sam bila ohrabrena prvim citatom koji sam želela da stavim na svoje telo. Dugo sam razmišljala koje delove tela bih tetovirala, jer u tom momentu ga nisam mnogo volela. Uvek mi je bilo bitnije da prvo izaberem mesto na telu, da bi tetovaža mogla da nadje svoj novi dom. Tako i danas razmisljam.

 1. Lat. Audaces fortuna iuvat / Sreća prati hrabrost divno je legla na levu ruku. Nije me bolelo uopšte, mislim da se generalno pravi velika drama o tom bolu tetoviranja. Veći mi je problem da udjem u hladno more nego da napravim novu tetovažu. Tada mi je trebala neka nova snaga, želela sam da pojačam to moje uverenje o hrabrosti, i mislim da bolju latinsku poslovicu nisam mogla da izaberem.
 2. Druga tetovaža je usledila posle godinu dana, i to je bio astrološki aspekt. I danas volim astrologiju, ali joj nisam toliko privažena kao 2015-te godine. Moj najbolji drug išao je sa mnom da uradim to Sunce u konjukciji sa Jupiterom. Kada već nemam vatre u horoskopu, odlučila sam da je ovako privučem (u horoskopu sam Vodolija-Devica, sa Mesecom u Ribama). To je jedna bitna tetovaža, uradjena na dan kada je taj aspekt bio najjači. Na neki način se nadovezuje na Audaces fortuna iuvat, ja bih tu rečenicu uvek objasnila ovim simbolima. Mislim da majstor tog četvrtka nija bio najsrećniji što radi, jer je verovatno želeo duže da ostane na Dunvu i uživa u letu, ali šta da mu radim, Sunce i Jupiter su izgurali svoje. Vidi se na gornjoj fotografiji, odmah iznad teksta.
 3. Treća tetovaža je moja omiljena i moja najznačajnija koju imam. Posvećena je mojoj baki Zagorki, uradjena je na njen rodjendan 2015-te godine. Želela sam da bude autentična. Moja baka rodjena je 9. avgusta, to je ponedeljak. Ne znam koliko znate ali ponedeljak je Monday / mesečev dan, dan žene, majke, matrijarhata, srca porodice, u kome sam ja odgajana. Moja baka je moje sve. Nisam išla u vrtić – ona me je naučila da budem kreativna, da crtam, da pišem, da budem ovo što sam danas. Iako je nekoliko puta u životu rekla da treba da je “istetoviram u srcu”, zna ona da sam ja toliko tvrdoglava da kada nešto zacrtam, i bude tako. Ta tetovaža je Mesec, na dan kakav je bio kada se ona rodila, uradjena na rebrima. Nije bolelo uopšte, a i da jeste, vredelo bi. Baka Zaga nije znala za tu tetovažu do pre dva meseca, kada je slučajno videla kroz otvor moje majice ispod pazuha?! I onda nije znalo šta ju je snašlo. 
 4. Posle toga, krenula je ozbiljna zavisnost o tetoviranje. Odlučila sam da uradim neku tetovažu koja će samo pasti sa neba. Istripovala sam tada neku “nedodirljivost”, ali mi je možda bilo glupo da to tetoviram. I desi se najneverovatnija stvar ikada. Išla sam ulicom i naišla na prodavca onih tablica sa imenima. I pošto to nikada nisam gledala, bacim pogled. Zamislite. Katarina, uzvišena, nedodirljiva. Untouchable. U narednih pet minuta imala sam zakazanu tetovažu za sutra popodne. Ovo je možda tetovaža koja mi je najlošije uradjena, ili prosto moje telo nije želelo da primi boju. Ali neka stoji i podseća me na moju brzopletost u životu. Sve je neka lekcija.
 5. Peta je bila posvećena ljubavi. Posle dve klimave duge veze, nisam bila sigurna u šta verujem i kako se osećam po pitanju emotivnog stanja. Imala sam pitanja kao što su “Šta parovi rade, gde idu, zašto su ljudi zajedno, žašto mi trebamo jedni drugima?” Sa Ivanom su sve stvari na mestu. Ova tetovaža, u suštini, nije bila za njega, već za moje oslobadjanje po pitanju ljubavi. Prvi put neko nije želeo da me ispušta iz ruku, nije želeo da me ispusti. Lepo je to držanje za ruke, a odgovore na svoja pitanja sam dobila u vezi sa njim.
 6. Sledeća je bila alhemijski simbol za vazduh. Ne bih dužila ovde, prosto sam želela da poletim.
 7. Estetski najlepša tetovaža koju imam je trougao sa cvećem u njemu, Stevan je zaista uradio dobar posao. Bio je strpljiv, ubacivao je sivu i belu boju, koje jesu malo bolele. To su moja braća i ja, naš odličan odnos i naše sveto trojstvo. Ne znam šta bih radila da njih nemam. Zapravo znam. Bila bih jako razmaženo dete, bez ambicija, nikada ne bih gurala i radila ovoliko koliko radim danas. Hvala mama i tata, jer imam oslonac za ceo život.

  8,9,10,11: Onda sam napravila dužu pauzu u svojoj tattoo karijeri, ali me je u martu ove godine baš puklo da crtam nešto. Želela sam sve, sada, odmah. I tako sam u jednom danu uradila 4 tetovaže, naravno kod Stevana, imali smo pripreme od 10 dana da sve to napravimo. Od ovih su mi sve sjajne, ali su tri uradjene iz estetskih potreba, dok je jedna uradjena iz prave potrebe. Sigurna sam da ste isparili sve oko Katalize i ideje o ljubavi prema sebi, tom najboljem, najuzvišenijem osećanju na celom svetu. Konačno sam se povezala sa sobom. Tri meseca bila sam odsečena od sebe, svojih emocija, sklapala sam kockice i deliće toga ko sa, šta želim da budem, čime da se bavim… I povezala sam se sa sobom. Ova tetovaža nalazi se na drugom delu mojih rebara, najveća je koju imam, ali mi mnogo znači. Poruka “Love yourself first” prati ovu samospoznaju.

  Tada sam uradila i tri “vinjete”, muse / be brave / još jedan trouglić. Ove tri su jer mi se razbacane tetovaže, bez nekog reda, mnogo dopadaju.

  Nova je, naravno u planu, i to je prva autorska tetovaža umetnice @pustinjski_dijamant, koja je nakon analiziranja mene i mog profila napravila sklop onoga što misli da bi mi najbolje stajalo. Biljke, šivenje, još radnih ruka! Oduševljena sam i jedva čekam da je nacrtamo. Ovo me čeka!

  Eto, moje tetovaže su uglavnom poruke, ruke i trouglovi, razbacani kao život. Delovi tela su ruke i rebra. Nisam dalje odmakla, ne dopada mi se kako izgleda bilo gde drugde. Ne kajem se, ima jedan jako dobar citat o tetoviranju koji kaže:

  And when you grow old full of tattoos, what then? Well, I’m going to look at them well worn and remember that I never cared about others opinions and did what I wanted. The bad thing about life is not aging, it’s that you lived as a slave trapped in what others would think about you.

  Toliko o tome, idemo dalje. Ovo su svi tattoo majstori koji su radili moje tetovaže:

  1,2: Žare Zemun

  3: Mina Pavlović

  4: Wizard tattoo studio

  5,6,7,8,9,10,11: Stevan Popovic

  12: Pustinjski Dijamant 

  Hvala divnoj Katarini Živanović na fotkama sa plaže. 🙂

Leave a Reply