ČITAJ

Vision board – besplatno, a radi!

Jedna od stvari koju radim od kada sam bila mala je da skupljam časopise. Neke čuvam, neke sam iskasapila, od nekih sam napravila kolaže, ali najbitnije je da sam fotografije uvek smatrala moćnim sredstvom za razmišljanje i podsticaj u radu. Do sredine prošle godine nisam imala konkretan vision board, sa konkretnim ciljevima, ali sam oduvek imala mood board, gde sam kačila lepe fotografije i isečke iz novina. Sada, neko kaže da je to isto, ali objasniću kako ja na to gledam. Mood board miviše zvuči na nešto što te samo oraspoloži, nešto vizuelno lepo, dok vision board ima neku “jaču moć” na vaše ciljeve. Ja sam u oktobru konkretno programirala šta želim u naredna 3 meseca i predstaviću vam svoju listu:

 1. Više kreativnosti  – pod ovom stavkom sam želela da dobijam više ideja i inspiracije; desilo se, nisam spavala, crtala sam razne stvari, otvorila 3-4 kreativna centra za umetnike, završila osnovni kurs šivenja, više sam pisala. Ovo je ujedno bilo na 4 fotografije i zauzimalo centralni deo vision boarda. Moje mišljenje je da to što stoji u centu – najviše i radi.
 2. Više odmora – kao neko ko je radoholik, bilo mi je dosta teško da ovu stvar počnem da praktikujem. Naučila sam da ne umem kvalitetno da odmorim, da se borim sa tim osećajem besposlenosti, ali posle mesec dana od poslednjeg projekta, mislim da tek sada uživam u svom slobodnom vremenu.
 3. Novi prostor za rad – ko prati moj instagram, zna da se moja porodica i ja selimo. Želeli smo da se preselimo već nekoliko godina, ali uspeli smo da prodamo stan tek u decembru i sada je moja pažnja potpuno na uređenju našeg novog doma i prostora u kome ću najviše raditi.
 4. Više pisanja – pišem svaki dan po 3 strane teksta, i na tu temu mogu da napišem poseban post. Ali evo, pišem i sada ovde, sve se računa. 🙂
 5. Seminari, seminari – moje drugarice me zovu “pola žena-pola seminar”, a na vision board sam stavila fotografije sa seminara na kojima sam mnogo naučila, a to su Facebook i instagram PRO kod Milana MaglovaCopywriting kod Snežane Marković . To je ujedno i podsticaj za dalje usavršavanje.
 6. Dobar izgled – stavila sam jednu dobru cicu na treningu kao fotku. Sada, za ovu moju želju ne samo da mi treba više fotki, nego i više volje. Ne mogu samo da treniram. Tako da sam obrnula situaciju i aktivno počela da radim na voljenju sebe, jer ko će me voleti ako ne ja sama na prvom mestu. I volim svakog dana.

7. Porukice podsećanja – imam samo jednu, ali najvredniju od svih. Dobila sam je u težem periodu svog poslovnog života, i stvarno mi pomaže kada i najmanje posumnjam u svoje mogućnosti.

8. Putovanja – kao neko ko živi od putovanja do putovanja, trenutno nemam ni jedno putovanje isplanirano. Za ovu stavku mislim da sam trebala da isprogramiram više novca – i sada ću reći nešto o tome.

Kada sam shvatila koliko vision board može biti snažan alat, i kroz ovaj nalet kreativnosti shvatila čime želim da se bavim (makar ove godine), moram na napravim nove fotografije i okačim na tablu. Jedan od ciljeva je svakako zarada u poslu kojim se bavim, tako da sam bila mnogo konkretnija nego prvi put. I to je ključ. Koliko vremena želim da radim, koliko želim da zaradim, kako ću to uspeti da uradim i u šta ću da uložim. Zato je stranica OBUCI SE još uvek u nastajanju, ali vredno radim za svoju mašinu za šivenje. 🙂

 

A evo i 5 saveta kako da napravite svoj:

 1. Budite dobro raspoloženi kada je pravite, jer će ta energija biti na vašem vision boardu
 2. Iskreno zavirite u sebe i napravite realne ciljeve (za 3-6 meseci)
 3. Nađite lepe slike na Pinterestu za svaku od želja/ciljeva, ipak je poenta da bude lepo za oči; stavite i reči ako želite
 4. Zabavite se dok je pravite! Pozovite prijatelje i uradite to zajedno
 5. Verujte. U sebe, u svemir.

Nadam se da neko od vas takođe pravi vision board i da sam nekom dočarala šta sve sa njim može da postigne.

Leave a Reply