ČITAJ

Kako sam složila život u mesec dana

Odbijala sam da se zaposlim do 25-tog rođendana. Imala sam paničan strah od vezivanja. Tokom fakulteta radila sam na preko 20 različitih projekata: festivali, pozorišne predstave, PR i marketinške kampanje, konferencije… I sve je imalo početak i kraj.

Kada se zaposliš – to nema kraj, to su bile moje misli. Zarobiću se, izgubiću svoju slobodu i svoje slobodno vreme.

I tako sam odmah posle fakulteta krenula sa idejom o Kati freelancerki. Sve ću ja to sama, od kuće, na svom MacBooku da radim. Gde je bio problem? Katarina iz 2018-te godine ne zna neke bitne veštine: disciplinu, odgovornost, organizovanost i kontinuitet.

Imala sam nalete kreativnosti koji su kratkog daha i brzo me puste, jer nisam dresirala mozak da stalno bude kreativan. A da – bila sam kraljica odlaganja i završavanja stvari u 12:05h, a ne u 5 do 12.

I to je tako išlo, sve lošije i lošije. Nisam spavala kako treba, nisam bila produktivna, nisam imala fokus duže od sat vremena, nije dobro koncipirala svoje radno vreme. Zanela se svojim idejama, sanjarenjem, Katalizom. Iskeno, ovo je sve dovelo do mog lošeg zdravstvenog stanja tokom prošlog leta.

Ipak, 1. jula na poziv drugarice počinjem da radim pola radnog vremena u PR i digital agenciji Kontakta. Mali tim, prijatna atmosfera, zabavni poslovi, pišem kao kopirajter, uključujem se u kreativu. Imam uspone i padove energije i ideja, i dalje učim kako da posložim svoje vreme. Moja baka Zaga bi rekla „Od pola svačija, do pola ničija.“ J Ništa, stvarno ništa po mojim kriterijumima nije bilo urađeno do kraja. Ne mogu da kažem da je to bio moj pun potencijal, nekako sam pola mozga imala u kancu, a drugu polovinu u projektu Kataliza, i dalje mi se činilo da ništa ne završavam do kraja, da sam odsutna, i tada mi je prošlo kroz glavu kako bih trebala da se bavim samo jednim poslom jer sam toliko loša u time menadžmentu. Ali ne samo ti, patim od „tolerancije na frustraciju“ – nekada namerno odložim stvari samo da bih imala taj osećaj da nisam sve uradila, da nisam najbolja u poslu.

Koncept pola radnog vremena trajao je do 1. Februara ove godine. Tokom januara sam razgovarala sa šeficom, koju od milja zovemo „carica gospodarica“ jer zaista jeste ozbiljna kraljica, i stvarno je bio konstruktivan razgovor. Gde ja vidim Katalizu, kuda ona ide kao zaista dobar projekat, da li će bolje raditi kada bude imala 110% moje pažnje… I dogovorili da ostanem do 1. februara na poslu.

I kada smo se dogovorili da odlazim, tada se desila najbolja stvar na svetu. Ostala sam.

Dok smo tražili novu osobu, odlučili smo da u februaru budem full time. Tu se desila promena. Krenula sam da ustajem na vreme, i da često čak budem i prva u kancu (znam da ovo nikome ne znači – ovo je meni bila mala pobeda ličnog time menadžmenta tokom dana). Moj mozak je u toku radnog vremena bio sve vreme prisutan. Postala sam bliža sa ljudima sa kojima radim jer smo nekako tugovali što uskoro idem. Završavala sam stvari na vreme. Pazila sam da ne pravim greške. A moje vreme posle 17h bilo je samo moje. Kao neka nagrada – osećaj je bio tako dobar. Sve se posložilo.

Iskrsla nam je kampanja za mart. Prošli mart bio mi je jako težak, zato sam odlučila da prihvatim i full time u martu. To sam uradila zbog ličnog osećaja sigurnosti, iz straha da mi ne bude teško da proživljavam sama mart. Imala sam najbolji mart u životu. Najduži mesec je prošao najbrže. I u martu sam shvatila da je to to. Full time je dobar za mene i za moj život. Posložio me je od glave do pete i ne želim da mrdam neko vreme iz te zone komfora.

ŠTA SU 10 GLAVNIH STVARI KOJE SU SE PROMENILE?

1. MOJE VREME – Nemam više praznog hoda. Znam prioritete, znam sa kim provodim vreme posle posla. 100% posto sam na poslu, a posle posla sam 100% svoja. Ovo je najveći mit koji sam sama sebi srušila – i zato je part time za mene metod koji ne radi. Sada sam 100% u stvarima koje volim da radim.

2. MOJE SPAVANJE – Ležem pre ponoći, trudim se da se budim u 7:30h sa tendencijom da ustajem i ranije, kako bih uradila svoju jutarnju rutinu pisanja, doručka, i krenula peške na posao. Kada sam radila part time, ustajala sam pola sata pre posla, jedva, išla kolima na posao, jurila parking, kasnila. Sada mi je bitnije da budem budna barem 3 sata pre posla i dođem potpuno budna i spremna da budem produktivna i kreativna.

3. DOBAR TIM – mislim da sam hiljadu puta rekla kako ne mogu da radim u timu koji ne volim. Raditi sa dobrim ljudima je 95% dobro urađenog posla. Atmosfera i energija su nam sjajne, dobro komuniciramo, iako smo mali tim – radimo ozbiljno veliki posao. I volim što radim baš stvari koje mi dobro idu. Uvek mogu da izađem na terasu da kupim inspiraciju, Mara me je naučila da kuvam tursku kafu, sa Micom se najviše smejem, a Sju je prosto, tu da uvek kaže prave reči i veruje u nas.

4. PRODUKTIVNOST I VERA U SEBE – Konačno sam shvatila koliko znanja imam. I da to znanje treba da koristim u punom potencijalu. I da uvek kažem šta mislim.

5. UNAPREDILA SAM PISANJE – Pišem svakog dana. I sve je bolje.

6. SA LAPTOPA NA KOMP – Priznala sam sebi da kod kuće nisam radila jer nisam znala da koristim snobovski MacBook. Imala sam otpor i da sednem za njega. Prodala sam ga u martu i sada kod kuće imam komp sa kog ne silazim i na kome sve mogu da radim kao i na poslu. Jako veliki prelazak, koji je jako uticao na moju produktivnost kod kuće.

7. PRIORITETI – Znam kako raspoređujem vreme posle posla, kada snimam za IG, kada osmišljavam teme za blog (ovo je 7-mi ove godine, što je za mene veliki +)

8. NOVAC – Konačno učim da ga pravilno trošim i raspoređujem.

9. PRISUTNOST – Živim sadašnjost.

10. ORGANIZACIJA – on fleek

Ako se pitate šta je sa Kataliza haljinama, biće ih. Moje ideje su i dalje moje. Završava se prva grupa porške devojaka koje su se prijavile za njih, imamo plesnu grupu, Kataliza priča živi. Ali kao biznis, mora da stane na noge (biznisi se ne prave preko noći i bez finansijskog plana, ljudi).

Do tada, želim da uživam u svom poslu, kreativnosti i dobro posloženom životu. Jer full time mi je doneo ono što mi je sve vreme bilo potrebno. Organizaciju, kontinuitet i mir.

Leave a Reply